• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
30 november

Check-in voorkomt burn-out

De cijfers (van NTO) liegen er niet om: ongeveer 20% van de werknemers heeft te maken met burn-out klachten. Stel dat jij een team hebt met 25 personen, dan zitten er waarschijnlijk 5 medewerkers tussen die op het randje lopen! In zo’n geval is er maar weinig nodig om helemaal uit te vallen en daar wordt niemand beter van.

Burn-out klachten

Iemand met burn-out klachten is vaak nog ‘gewoon’ aan het werk. Maar door de klachten die ze ervaren zijn ze in de praktijk al aan het voorsorteren op een burn-out. Bij burn-out klachten kan je denken aan overmatige stress, ernstige vermoeidheid en concentratieproblemen. Mensen met burn-out klachten hebben een heel vol hoofd, afschakelen lukt bijna niet meer en dan kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht.

Ongewenste situatie

Als werkgever doe je er goed aan om alert te zijn op burn-out klachten. Een medewerker die langere tijd uitvalt is namelijk een ongewenste situatie voor iedereen. Niet alleen vervelend voor degene die thuiszit met een burn-out, maar ook voor jou. Er volgt namelijk een lang traject van re-integratie, waar jij als leidinggevende ook tijd, energie en geld in moet steken. Bovendien moet het werk worden opgevangen door de rest van het team, die daardoor meer kans hebben om zelf in een burn-out terecht te komen.

Let op de signalen

Waar kan je op letten? Het gedrag van een medewerker met burn-out klachten verandert, dat is vaak zichtbaar voor het team en dus ook voor jou. Let bijvoorbeeld op deze signalen:

  • Ernstige vermoeidheid of uitputting: je medewerker ziet er moe uit, klaagt meer, krijgt minder werk gedaan en mist deadlines.
  • Concentratie problemen: je medewerker is snel afgeleid, zit naar het scherm te staren of vraagt vaker wat nou precies de bedoeling was.
  • Wisselende emoties: iemand kan snel in tranen zijn, maar ook snel geïrriteerd of boos, vaak gaan collega’s ook op eieren lopen.
  • Afvlakking: je medewerker neemt wat afstand van het team, is minder betrokken en skipt lunchwandelingen, teamuitjes of andere gezamenlijke activiteiten.

Check op tijd in

Zie je mensen waar de energie volledig uit is? Zie je bij iemand bovenstaande veranderingen? Of merkt iemand in je team dit bij een collega? Ga dan het gesprek aan. Luister onbevooroordeeld en schakel een Arbo arts, coach of therapeut in. Vind je die stap te groot, dan kan je ook een HR expert van SOX om advies vragen. Wij hebben ervaring met het voorkomen en begeleiden van verzuimtrajecten.

Het belangrijkste is dat je vinger aan de pols houdt en handelt, want vaak geeft de medewerker het zelf pas aan als het te ver is. Samen kan je voorkomen dat iemand volledig uitvalt en dat is altijd beter voor alle partijen!