• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
06 mei

Definitief 9 weken (deels) doorbetaald ouderschapsverlof

Het plan was er al, maar nu is het definitief: de overheid gaat de eerste negen weken van het ouderschapsverlof voor de helft doorbetalen. Zowel voor vaders als voor moeders.

Verdere uitbreiding verlofregeling

De nieuwe regeling is een uitbreiding op de bestaande verlofregeling na de geboorte van een kind. Sinds 2019 hebben partners al recht op een hele week volledig doorbetaald loon, daarvoor was dat maar twee dagen. In 2020 kwam daar het aanvullend geboorteverlof bij. Daarmee kregen partners recht op vijf weken extra verlof die voor 70% doorbetaald worden. Nu kom daar dus ook nog negen weken ouderschapsverlof bij met 50% doorbetaling.

Waarom deze uitbreiding?

Ouders konden al 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste 8 jaar na de geboorte van hun kind. Maar dat is in principe onbetaald, tenzij je daar als werkgever daar aparte afspraken over hebt gemaakt. Daardoor kon lang niet iedereen het zich veroorloven om tijdelijk minder inkomen te hebben. Dus heeft het kabinet besloten een deel mee te betalen. Het is de bedoeling dat jonge ouders zo een betere balans tussen werk en gezin ervaren.

Zo werkt de nieuwe verlofregeling

De negen weken verlof gelden zowel voor vaders als voor moeders. Voor de moeders komt het verlof bovenop het bestaande zwangerschapsverlof. De negen weken verlof moeten wel in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. De overige 17 weken onbetaald verlof kunnen wel later worden opgenomen. Het UWV zorgt voor de uitbetaling van de vergoeding. Ouders krijgen een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon, tot 50% van het maximum dagloon. Om ervoor te zorgen dat zowel het UWV als werkgevers zich kunnen voorbereiden op deze regeling gaat die pas vanaf augustus 2022 in.