• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
01 september

Heb jij al gebruik gemaakt van de werkkostenregeling?

De overheid heeft naar aanleiding van de coronacrisis nieuwe, tijdelijke of aangepaste belastingmaatregelen genomen om ondernemers een steuntje in de rug te geven. Eén van de tegemoetkomingen is een verhoging van de werkkostenregeling (WKR). De WKR is voor het jaar 2020 tijdelijk verhoogd naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom. Heb je de financiële mogelijkheid, dan is dit een mooi moment om je medewerkers met een extraatje te belonen.

WKR tijdelijk verhoogd naar 3%

De vrije ruimte van de werkkostenregeling is er voor bedoeld dat jij als werkgever, vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers kan geven zonder dat deze worden belast. In april van dit jaar is deze vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom verhoogd van 1,7% naar 3%. Per 1 januari van dit jaar was de WKR al verhoogd van 1,2% naar 1,7%. Voor het bedrag boven de € 400.000, blijft een vrije ruimte van 1,2% van kracht.

Voorbeeld:

Stel dat de loonsom in jouw onderneming € 400.000 is, dan had je begin dit jaar al een vrije ruimte van € 6.800 (1,7% van € 400.000). Maar dankzij de tijdelijke verhoging van de WKR, levert dat dit jaar een extra vrije ruimte van € 5.200 op ((3% - 1,7%) x € 400.000). Je hebt dit jaar dus meer ruimte om werknemers (waaronder jijzelf) extra onbelaste verstrekkingen te doen.

Een extraatje voor jouw werknemer

Het zijn bizarre en bijzondere maanden dit jaar, waar vaak een beroep wordt gedaan op de flexibiliteit, inspanning en inzet van werknemers. Met de tijdelijke verhoging van de WKR kun jij jouw werknemers met een mooi gebaar en op een positieve manier in het zonnetje zetten. De verstrekking of attentie hoeft overigens niet werk gerelateerd te zijn. Dit mag namelijk ook met zaken zijn waarmee een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, cadeaubonnen, een tijdschriftabonnementen of een mooi kerstpakket.

Maak dit jaar nog gebruik van de WKR

Heb jij nog geen gebruik gemaakt van de WKR, bedenk dan nu nog hoe je jouw werknemers met een leuke attentie extra kunt belonen. Een klein gebaar is voor heel veel mensen een groot geschenk. En met de verruimde WKR heb je daar dit jaar zelf als werkgever ook nog eens extra voordeel van. Een win-win als je het SOX vraagt!