• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
14 maart

Hindernissen in het aantrekken van goed personeel

We weten allemaal dat goed personeel werven op dit moment lastig is. Uit de cijfers van het CBS blijkt zelfs dat we afstevenen op de grootste krapte ooit op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bedrijven steken daarom veel tijd en moeite in het werving- en selectieproces. Maar eenmaal aan boord, worden nieuwe werknemers nog te vaak in het diepe gegooid.

Grootste krapte ooit op de arbeidsmarkt

De verwachting van het CBS is dat door vergrijzing de komende 5 jaar zo’n 1,9 miljoen medewerkers uitstromen terwijl er maar 1,4 miljoen nieuwe scholieren of studenten voor terugkomen. Dit gaat zorgen voor een groot tekort op de hele arbeidsmarkt, maar vooral in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs.

De werknemer is aan zet

Door de krapte op de arbeidsmarkt krijgen werknemers steeds meer te zeggen. Ze hoeven niet meer elke functie aan te nemen en zijn steeds vaker op zoek naar zinvol werk. Dat betekent ook dat functies met een 0-uren contract of andere onzekerheden makkelijker geweigerd worden. Ook in de sectoren die tijdens de lockdown op slot moesten, zijn veel mensen voorzichtig met solliciteren en is het lastiger personeel aan te trekken.

De kunst van mensen aantrekken

Veel bedrijven hebben hier, mede door de coronacrisis, nu al last van. Het aantrekken van de juiste mensen om jouw vacature op te vullen is een kunst. Recruiters zetten allerlei trucs in om mensen op de juiste plek te krijgen. Daarbij wordt steeds meer gekeken naar competenties in plaats van iemands opleiding of achtergrond. Met aantrekkelijke bonussen, de belofte van opleidingen of goede secundaire voorwaarden, lukt het vaak nog net om de gaten te vullen.

Eenmaal aan boord, altijd aan boord?

Heb je al deze hindernissen genomen en de perfecte kandidaat voor jouw vacature gevonden? Zorg dan dat je hem of haar niet in het diepe gooit. Te vaak stoppen werkgevers na het ondertekenen van het arbeidscontract niet genoeg tijd in de nieuwe kracht. De nieuwe collega wordt ‘in het diepe gegooid’ omdat er geen tijd is voor een uitgebreid inwerkprogramma of wekelijkse check-in momenten. Met als gevolg dat hij of zij aan het einde van de proeftijd of na het aflopen van een tijdelijk contract al weer op zoek gaat naar een andere functie. Zonde!

Bespaar jezelf de kosten en moeite

Uit onderzoek blijkt dat het méér dan een jaarsalaris kost om een vertrokken medewerker te vervangen. Dus waarom zou je veel tijd en moeite steken in het recruitmentproces om diegene daarna te laten zwemmen of verdrinken? Zorg voor een goed inwerkprogramma, besteed tijd en aandacht aan je nieuwe medewerker en zorg dat je korte lijnen houdt over de voortgang. Zo voorkom je dat jouw perfecte kandidaat binnen een paar weken weer wordt weggekaapt door de volgende recruiter en jij weer van voren af aan moet beginnen.

Tip: bied jij je werknemer een contract voor onbepaalde tijd aan? Dan heb je niet alleen kans dat hij langer zal blijven, maar betaal je ook aanzienlijk minder WW-premie!

Hulp nodig?

Weet je niet waar je moet beginnen met het opzetten van een goed inwerkprogramma? Of heb je hulp nodig bij het invoeren van een goede structuur van voortgangsgesprekken? Wij denken graag met je mee of helpen je aan de juiste contacten.