• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
30 augustus

Is zingeving het nieuwe toverwoord?

Veel werknemers ervaren een hoge werkdruk. Burn-out lijkt wel volksziekte nummer 1 te worden voor werkend Nederland. Moeten we dan met z’n allen minder gaan werken of kan het ook anders?

Burn-out is beroepsziekte nummer 1

Voor veel werkgevers is een werknemer met een burn-out een schrikbeeld. Niet alleen is het heel vervelend om jouw personeel te zien lijden, je bent ze vaak ook voor een langere periode kwijt. Steeds vaker worden er daarom in het bedrijfsleven zaken ingezet als mindfulness cursussen en coaching op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zingeving is een term die nog niet erg bekend is, maar wel veel kan gaan betekenen op de werkvloer. In dit artikel leggen we uit wat zingeving op het zakelijke vlak betekent en waarom het een oplossing kan zijn voor veel problemen.

Wat is zingeving?

Zingeving is het zoeken naar de waarde, de betekenis en de bedoeling van je werk. Als je zingeving ervaart, krijg je een gevoel van voldoening. Het gaat er dus niet alleen om dat je nuttig werk doet, maar dat het je meer oplevert dan dat. Zingeving is overigens een wederzijds proces. Je geeft iets en krijgt er iets voor terug. Dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Een brede glimlach van een klant of een schouderklopje van een collega, maakt al dat je zingeving kan ervaren.

Zingeving op de werkvloer

Eigenlijk is zingeving op het werk tweeledig: Iets van waarde doen én voelen dat jij van waarde bent. Het eerste deel gaat over werken vanuit jouw waarden, gericht op doelen die belangrijk voor jou zijn. Als jij het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat iedereen eerlijke kansen krijgt, dan zal het werken met kinderen die een taalachterstand hebben jou veel voldoeding opleveren. Vaak heeft dit deel te maken met iets voor een ander kunnen betekenen. Zo ervaren veel mensen die in de zorg of het onderwijs werken, hun werk vaak als zinvoller dan anderen.

Het tweede deel gaat over verbondenheid met collega’s, over gezien worden en waardering krijgen. Hier ligt dus een mooie taak en een grote kans voor werkgevers.

Meer zingeving voor jouw werknemers

Als werkgever kan je dus méér doen dan een cursus mindfulness of coaching aanbieden. Je kan actief bijdragen aan de zingeving van jouw werknemers, door zorg te dragen voor een goede werkomgeving, aandacht te hebben voor wat werknemers nodig hebben en uiteraard de werkdruk te verlagen. Organiseer jouw onderneming dus niet alleen vanuit efficiency, maar organiseer het zo dat iedereen het gevoel heeft van waarde te zijn.

Dat klinkt misschien hoogdravend, maar begin eens met het stellen van twee simpele vragen aan jouw werknemers: heb jij het gevoel dat jouw werk ertoe doet? En: voel je ook dat jij ertoe doet? De gesprekken die dan ontstaan, kunnen hele mooie openingen bieden voor een andere invulling van de arbeidsprocessen. Samen kan je zorgen voor arbeidsomstandigheden waarin jouw medewerkers kunnen floreren.

Ook buiten de werkvloer

Realiseer je wel dat dit langzame processen zijn. Dat wil zeggen dat lang niet iedereen meteen een antwoord zal hebben op deze vragen, maar ook dat veranderingen niet direct doorgevoerd kunnen worden. Het zal ook voorkomen dat medewerkers maar een deel van de zingeving kunnen vinden in hun werk. Ze hebben bijvoorbeeld een goed inkomen en fijne collega’s, maar hun kernwaarden zijn niet gelijk aan die van jouw bedrijf. Of ze voelen juist wél dat ze van betekenis kunnen zijn in hun werk, maar missen het contact met collega’s. Gelukkig is er nog veel mogelijk naast het werk. Geef personeel de ruimte om vrijwilligers werk naast hun betaalde baan te doen, of om meer tijd te besteden aan hun hobby waar ze zingeving ervaren.

Zingeving is de toekomst

Veel mensen zijn de afgelopen periode gaan nadenken over de zin van het leven. Dat kan resulteren in bezorgdheid over wat er gaande is in de wereld of frustratie over de huidige (werk)situatie. Dat klinkt misschien negatief, maar is in feite juist een mooi uitgangspunt om te streven naar meer zingeving. Door de huidige situatie is de arbeidsmarkt volop in beweging en ontstaan dus mooie kansen om daarin mee te bewegen. Om te bewegen richting een arbeidsmarkt waar iedereen van waarde kan zijn. Want je raadt het al: als werknemers zich gewaardeerd voelen en zingeving ervaren, zal het aantal burn-outs drastisch om laag gaan.

Hulp nodig bij implementatie?

Wil jij jouw medewerkers de mogelijkheid geven om meer zingeving te ervaren, maar weet je niet waar je moet beginnen? De HR experts van SOX kijken graag met je mee en kunnen je helpen de juiste begeleiding te vinden. Neem contact op en samen kijken we naar de mogelijkheden.