• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
26 september

Koopkrachtpakket van het kabinet

Het kon bijna niet anders: het kabinet gaat maatregelen nemen om de achteruitgang in koopkracht tegen te gaan. Er komt een zogenaamd ‘koopkrachtpakket’ om te zorgen dat de meeste huishoudens meer bestedingsruimte krijgen. Een aantal van deze maatregelen hebben ook gevolgen voor jou als werkgever en voor jouw personeel. We zetten de belangrijkste op een rij.

Minimumloon en uitkeringen

Eén van de belangrijkste maatregelen uit het ‘koopkrachtpakket’ is een flinke verhoging van het minimumloon. Per 1 januari 2023 gaat het minimumloon met 10% omhoog. Een flinke kostenpost voor ondernemers met personeel, houd hier rekening mee in je planning!

Toeslagen gaan omhoog

Om de koopkracht te bevorderen, gaan ook diverse toeslagen omhoog:

  • de zorgtoeslag wordt in 2023 éénmalig verhoogd met € 412, de maximale zorgtoeslag stijgt naar € 154 per maand
  • de huurtoeslag gaat in 2023 structureel omhoog met € 16,94 euro per maand
  • het kindgebonden budget gaat omhoog, de inkomensgrens voor het kindgebonden budget gaat omhoog en de kinderbijslag gaat omhoog
  • financieel kwetsbare huishoudens krijgen een energietoeslag van € 1.300

Tip: In sommige gevallen is het slim om bij een eventuele loonsverhoging dit niet bruto uit te keren, maar om in plaats daarvan de WKR regeling te benutten en een netto bonus uit te keren. Zo verlaag je de belastingdruk voor jouw werknemer. Check bij jouw werknemer wat in zo’n geval de gunstigste manier is om hem of haar te belonen!

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

Vanwege de stijging van de brandstofkosten, gaat het maximum van de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 omhoog van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Dit zullen wij automatisch toepassen voor onze klanten. Per 1 januari 2024 gaat de vergoeding nog verder omhoog naar € 0,22 per kilometer.

Thuiswerkvergoeding omhoog

Het is de verwachting dat ook de thuiswerkvergoeding wordt opgehoogd van €2 per dag naar €2,13 per dag. Ook dit zullen wij standaard toepassen voor onze klanten als dit definitief is besloten.

Modaal inkomen profiteert

Dankzij het nieuwe belastingstelsel zal een werknemer met een modaal inkomen er gemiddeld €91 netto per maand op vooruit gaan. Zelfs zonder salarisverhoging en zonder dat het jou als werkgever extra geld kost.