• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
04 oktober

Nieuwe maatregelen 2024 voor ondernemers met personeel

Samen met de Miljoenennota werd op Prinsjesdag een pakket aan maatregelen voor 2024 gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Normaal gesproken zal een demissionair kabinet alleen de lopende zaken afhandelen. Maar deze keer is het toch meer dan dat want "een demissionair kabinet past terughoudendheid, maar tegelijkertijd wacht de toekomst niet" aldus Sigrid Kaag.

In dit artikel zetten we alle maatregelen voor ondernemers met personeel op een rij. Want hoewel er veel aandacht is voor koopkracht en het milieu, zijn er ook nieuwe maatregelen voor ondernemers in het MKB.

Introductie minimumuurloon

Vanaf 1 januari 2024 ben je als werkgever verplicht te werken met het minimumuurloon in plaats van een maand-, week- of dagloon. Voorheen werd het maandloon gedeeld door het aantal fulltime uren, waarmee er verschil ontstond in het uurloon tussen branches met 36- en 40-urige werkweken. Door met een minimum uurloon te werken wordt dit verschil opgeheven. Voor werkgevers die werken met een 40-urige werkweek zullen de loonkosten wel aanzienlijk stijgen.

Vrije ruimte WKR weer omlaag

Via de werkkostenregeling (WKR) mag je als werkgever belastingvrij iets extra’s aan je werknemers geven, bijvoorbeeld een sportabonnement of nieuwjaarsborrel. Het totale bedrag van deze extra’s moet wel binnen de vrije ruimte passen. In 2023 is de vrije ruimte 3% over de fiscale loonsom van alle medewerkers tot en met € 400.000 en 1,18% over alles daarboven. Dit wordt in 2024 verlaagd naar 1,92% tot € 400.000, en blijft 1,18% over het bedrag daarboven. Dat betekent voor veel bedrijven een forse beperking van de belastingvrije vergoedingen.

Reiskostenvergoeding omhoog

De onbelaste reiskostenvergoeding is in 2023 al met 2 cent verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 euro per kilometer. In 2024 komt daar weer 2 cent bij en wordt het totaal onbelast te verstrekken bedrag € 0,23 per kilometer. Alles wat je per kilometer boven dit bedrag uitbetaalt is belast loon voor de werknemer.

OV-kaart voor personeel wordt eenvoudiger

Verder wordt het makkelijker om een OV-abonnement aan je personeel te verstrekken. Nu moet je nog extra loonheffing inhouden en afdragen als jouw personeel de kaart niet genoeg zakelijk gebruikt. In 2024 komt er één gerichte vrijstelling voor OV-abonnementen waardoor je minder administratief gedoe hebt.

Informatie aanleveren over woon-werkverkeer

Helaas krijgen grote bedrijven (100 medewerkers of meer) er weer ander administratief gedoe bij. Zij moeten namelijk vanaf 1 januari 2024 gegevens aanleveren bij de omgevingsdienst via een digitaal platform. Dit gaat om gegevens over het woon-werkverkeer en ander zakelijk verkeer van hun medewerkers. Het gaat hierbij om de CO2-uitstoot, met als doel deze te verminderen.

Langere wachttijd tijdelijke contracten

De regels voor tijdelijke contracten worden strenger. Je mag een tijdelijk contract binnen 3 jaar maximaal 2 keer verlengen, daarna moet je een medewerker een vast contract aanbieden of moet deze minimaal een half jaar uit dienst gaan. Die wachttijd van een half jaar wordt verlengd naar 5 jaar. Met deze maatregel wil het kabinet tijdelijke contracten ontmoedigen.

Bijtelling auto van de zaak blijft gelijk

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van een auto dat je personeel moet betalen als zij de auto niet alleen zakelijk gebruiken. Rijden ze minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan geldt de bijtelling niet. De bijtelling blijft in 2024 ongewijzigd: 22% voor gewone leaseauto’s en 16% voor volledig elektrische auto’s. Ook de maximale catalogusprijs waarover het tarief van 16% geldt blijft gelijk, namelijk € 30.000. (De datum eerste toelating van de auto blijft leidend in de bepaling van het bijtellingspercentage.)

STAP budget stopt

Zoals bekend stopt het STAP-budget in 2024. Wel wordt er geld vrijgemaakt voor een uitbreiding van de SLIM subsidie regeling. Met deze regeling wil het kabinet leren en ontwikkelen in het MKB vanzelfsprekend maken. Deze subsidie kon voorheen alleen gebruikt worden voor bijscholing, maar mag vanaf 2024 ook ingezet worden voor individuele scholing van burgers. Het allerlaatste aanvraagtijdvak van het STAP-budget opent op 15 november 2023.

LKV geldt niet meer voor ouderen

Als werkgever kan je in bepaalde gevallen het Loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen. Bijvoorbeeld als je oudere medewerkers (> 56 jaar) met een UWV-uitkering aanneemt. Van deze regeling wordt te weinig gebruik gemaakt en zal daarom vanaf 2026 vervallen. Het LKV blijft wel gelden voor mensen met een arbeidsbeperking.

Wijziging in WW-premie bij overwerk

Heeft een werknemer in een kalenderjaar meer dan 30% extra uren gemaakt bovenop de contracturen en heb je die uitbetaald? Dan moet je als werkgever het hoge tarief van de WW-premie betalen. Dit geldt niet voor werknemers die een contract hebben van meer dan 35 uur per week. Deze grens gaat omlaag naar 30 uur per week, de lage premie gaat dus voor meer werknemers gelden.

Let op: in de meeste gevallen gaat het om voorgenomen besluiten en ook de ingangsdatum van de meeste plannen is nog niet definitief!