• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
11 maart

Een fiets van de zaak aanschaffen wordt makkelijker!

Goed nieuws voor de sportieve werkgever en werknemer. Een fiets van de zaak aanschaffen wordt makkelijker! Vanaf 1 januari 2020 komt er namelijk een bijtelling voor fietsen. Zo krijgt een fiets van de zaak als het ware dezelfde status als een auto van de zaak.  

Hoe is het nu geregeld?

Als je als werkgever een fiets aan een werknemer ter beschikking stelt, dan blijft de fiets eigendom van de werkgever. Je hoeft in dit geval niets bij het loon op te tellen als de werknemer de fiets alleen gebruikt voor reizen voor het werk. Als de werknemer de fiets ook privé gebruikt, dan moet je nu nog rekening houden met de zogeheten waarde van het privégebruik van de werknemer als je het fiscaal juist wil doen. Maar het vaststellen van de bijtelling en het bijhouden van het aantal, al dan niet zakelijk gefietste, kilometers vergt nogal wat administratie.

Vanaf 1 januari 2020

Om dit makkelijker te maken, komt er vanaf 1 januari 2020 een nieuwe regeling vanuit de overheid. Een werkgever kan dan een fiets van de zaak ter beschikking stellen aan werknemers en aan zichzelf. Vanaf deze datum heb je geen administratieve rompslomp meer, want er wordt een bijtelling van 7% van de (door de fabrikant vastgestelde) consumentenadviesprijs ingevoerd.  

De bijtelling geldt voor zowel woon-werkverkeer als privégebruik. Dus als een werknemer de fiets alleen voor het reizen van en naar werk gebruikt, is de bijtellingsregeling ook van toepassing.  

Voor welke fiets?

Voor alle soorten fietsen is dezelfde bijtelling van toepassing. Zoals stadsfietsen, bakfietsen, elektrische fietsen en de zogenoemde speed pedelecs (fietsen met elektrisch trapondersteuning en een bromfietskenteken).  

Hoeveel moet je betalen voor een fiets van de zaak?

Op iedere fiets komt een bijtelling van 7%. Stel je stelt als werkgever een elektrische fiets van € 2.000 ter schikking aan een werknemer die per jaar € 35.000 verdient. De jaarlijkse bijtelling voor de werknemer bedraagt dan 7% van de consumentenprijs, wat neerkomt op € 140. Voor de fiets betaalt de werknemer ongeveer € 59 per jaar aan belasting. Dat is nog geen € 5 per maand! 

Voordelen van een fiets van de zaak

Voor een klein bedrag per maand kan zowel de werkgever als de werknemer zijn auto verruilen voor een sportieve fiets. Woon je wat verder weg? Dan is de afstand van huis naar werk misschien prima te doen op een elektrische fiets. Files kun je ontwijken, de druk op de autowegen wordt minder, het is beter voor het milieu en het is ook nog veel gezonder. Dat klinkt aantrekkelijk, toch!