• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
29 maart

Vergoeding voor zelfstandigen die bevallen zijn

Ben je tussen mei 2005 en juni 2008 bevallen? En werkte je in die periode als zelfstandige? Dan heb je recht op compensatie!

Tot mei 2005 was er een regeling waardoor zelfstandig werkende vrouwen een zwangerschaps- en bevallingsuitkering kregen. Vanaf juni 2008 is er een nieuwe regeling ingegaan: de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (ZEZ). Maar vrouwen die in de periode daartussen bevallen zijn, hadden geen recht op een vergoeding. Een aantal vrouwen vond dit onterecht en is naar de rechter gestapt. De afgelopen jaren heeft dit tot verschillende uitspraken geleid. Maar in juli vorig jaar besloot de vorige minister een compensatieregeling te treffen.

Daarom kunnen vrouwen die bevallen zijn tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008, vanaf 15 mei 2018 een compensatie aanvragen bij het UWV. De aanvraagperiode loopt tot 1 oktober 2018 en de vergoeding bedraagt 5.600 euro bruto.

De compensatie wordt pas vanaf 1 januari 2019 uitgekeerd. De uitkering is namelijk een inkomensvoorziening en moet dus opgeteld worden bij je (gezins-) inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag. Om terugvorderingen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de compensatie pas in het nieuwe belastingjaar uitgekeerd. Zo heb je de gelegenheid om tijdig de extra inkomsten door te geven aan de belastingdienst.

Denk je dat jij in aanmerking komt voor deze vergoeding? Neem dan contact met ons op en we regelen de aanvraag voor je!