• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
09 juli

WAB, waar moet je nu al rekening mee houden?

Vanaf 1 januari 2020 krijgen we te maken met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De meeste gevolgen worden pas vanaf januari zichtbaar, maar toch is er een aantal zaken waar je nu al rekening mee moet houden! Wij zetten ze voor je op een rij. 

Waarom de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

De WAB moet zorgen voor meer evenwicht op de arbeidsmarkt tussen vaste en flexibele contracten. De wet schrijft nieuwe regels voor op het gebied van de transitievergoeding, de ketenbepaling, flexibele arbeidskrachten en de WW-premies. Meer uitleg over de nieuwe regels lees je in het artikel Wet Arbeidsmarkt in Balans

Waar moet je nu al rekening mee houden?

Januari 2020 klinkt nog ver weg, maar toch heb je bij sommige beslissingen die je nu neemt ten aanzien van je personeel al te maken met de nieuwe regels van de WAB. We zetten kort op een rij welke gevolgen het voor jouw onderneming heeft en waar je nu al rekening mee moet houden.  

  • Personeel aannemen: neem je het komende half jaar iemand aan? Dan ben je vanaf 1 januari 2020 al transitievergoeding verschuldigd bij het niet verlengen van het contract! Dit kan een reden zijn om een tijdelijk contract af te spreken met een einddatum vóór 1 januari 2020.
  • Contract verlenging: de termijn waarna je een werknemer een vast contract moet aanbieden wordt vanaf 2020 weer verlengd naar 3 jaar. Dus heeft iemand nu bijvoorbeeld al een halfjaar- en een jaarcontract gekregen, dan kan je nogmaals een jaarcontract aanbieden zonder de verplichting van een vast contract.
  • Flexibele contracten: heb je op dit moment flexibele arbeidskrachten in dienst die regelmatig veel uren maken? Vanaf januari 2020 ben je verplicht deze werknemers een contractaanbod te doen op basis van de gemiddeld gewerkte uren van het afgelopen jaar. Dat kan een reden zijn om flexibele krachten nu al minder uren te laten maken.
  • WW-premies: vanaf januari 2020 gelden twee percentages. Een laag percentage voor personeel met een contract voor onbepaalde tijd en een hoog percentage voor personeel met een flexibel contract. Wil je profiteren van dit lage percentage voor vaste medewerkers? Zorg dan dat je administratie op orde is en je aan alle voorwaarden voldoet! 

Nog niet alles is duidelijk

De wet is nog niet volledig uitgewerkt. Zo zijn de exacte percentages voor de WW-premies nog niet bekend, maar zeker is dat er een verschil van zo’n 5% zal zitten tussen het hoge en het lage tarief. We houden de ontwikkelingen uiteraard in de gaten en zodra er meer bekend is, laten we dat weten.  Heb je in de tussentijd al vragen? Neem dan contact op met het Team Salarisadministratie van SOX.