• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
15 april

Wat te doen met reiskostenvergoeding tijdens thuiswerk?

In de huidige situatie heb je wellicht medewerkers die thuis hun werk doen of misschien ligt het werk helemaal stil. Dan rijst de vraag: betaal je de vaste reiskostenvergoeding door of niet? SOX legt het uit. 

Doorbetalen of niet?

Of je de vaste vergoeding doorbetaalt, is afhankelijk van wat je hebt vastgelegd in het contract of het personeelshandboek. Worden de reiskosten als voorschot vergoed, maar vindt er aan het eind van het jaar een nacalculatie plaats? Dan is er geen reden om de vergoeding nu stop te zetten.

36 weken principe

Als er geen nacalculatie plaatsvindt, dan zal in bijna alle gevallen het 36 weken principe gelden. Als een werknemer in een jaar minimaal 36 weken naar dezelfde werkplek reist, wordt dat gezien als een vaste arbeidsplaats. Dat betekent dat je de reisafstand bij een fulltime betrekking 214 maal in een jaar mag vergoeden. Als je een langdurige afwezigheid verwacht (meer dan 6 weken), mag je de vaste vergoeding nog deze en de volgende kalendermaand betalen.

Dat betekent dat je de reiskostenvergoeding sowieso nog t/m april mag uitkeren. Daarna mag je de reiskostenvergoeding weer uitkeren vanaf de 1e van de volgend maand. Dus wanneer je werknemer in mei weer gaat werken, dan mag je vanaf 1 juni de reiskostenvergoeding weer uitkeren.