• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
26 oktober

Einde van het jaar: tijd voor de WKR check

We gaan weer richting het einde van het jaar en dus is het tijd voor ondernemers met personeel om kritisch naar de Werkkostenregeling (WKR) te kijken. De vrije ruimte voor vergoedingen is in verband met de coronamaatregelen voor 2021 nog steeds verhoogd van 1,7% naar 3%. Maar dat wordt volgend jaar anders.

De vrije ruimte in 2020, 2021 en 2022

De vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling (WKR) is het deel van de totale loonsom dat je kunt gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers. Deze vrije ruimte is in 2020 al verhoogd van 1,7% naar 3% van het fiscale loon vanwege de coronamaatregelen. Ook dit jaar geldt dat de vrije ruimte 3% is over de eerste € 400.000 van de loonsom. Voor het loon boven de € 400.000 is het percentage 1,18%. Voor 2022 zal het percentage van 3% teruggaan naar de reguliere 1,7% en het meerdere boven de € 400.000 blijft1,18%.

Meer ruimte voor vergoedingen

Deze verruiming van de werkkostenregeling betekent dat je als werkgever dit jaar meer ruimte hebt voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen zoals bijvoorbeeld een thuiswerkplek of een laptop. Bij een loonsom van € 400.000 kan je als werkgever dus € 12.000 onbelast beschikbaar stellen. Aangezien het percentage volgend jaar weer omlaag gaat, is het slim om nu te checken of je nog vrije ruimte over hebt en hoe je die optimaal kunt benutten!

Vergoedingen moeten gebruikelijk en noodzakelijk zijn

Houd bij het uitkeren van vergoedingen altijd rekening met het gebruikelijkheidscriterium en het noodzakelijkheidscriterium. Vergoedingen vallen alleen onder de vrije ruimte als ze ‘gebruikelijk’ zijn (niet meer dan 30% afwijken van wat gebruikelijk is). Als ze ‘noodzakelijk’ zijn (dat wil zeggen: zonder meer nodig zijn om het werk goed uit te oefenen) zijn de vergoedingen vrijgesteld en gaan ze niet ten koste van de vrije ruimte. Maar een Ipad voor een afwashulp valt daar bijvoorbeeld niet onder. Houd dus altijd het redelijke in het oog!

Gebruik de doelmatigheidsmarge

Tip: Maak gebruik van de doelmatigheidsmarge van maximaal € 2.400 per persoon per jaar! Tot dit bedrag beschouwt de Belastingdienst de vergoedingen of verstrekkingen in ieder geval als gebruikelijk. Het bedrag van € 2.400 geldt in alle redelijkheid (dus bijvoorbeeld niet voor een stagiair) en het telt uiteraard wel mee voor het totaal in de vrije ruimte.

Optimaal benutten

Wil je weten hoeveel vrije ruimte je nog beschikbaar hebt? En ben je klant bij SOX? Dan ontvang je uiterlijk in de 2de week van november een mail met wat op dat moment jouw geschatte vrije ruimte is én wat je al verbruikt hebt. Ben je nog geen klant en heb je het idee dat je meer voordeel kunt halen uit de werkkostenregeling? Neem dan contact op met de adviseurs van SOX, wij helpen je graag om alles te optimaliseren.