• Ondernemend
  • Verbindend
  • Vakkundig
  • Servicegericht
  • 2 Nmbrs Certified Professionals
18 november

Wat staat ons te wachten in 2023?

Het lijkt erop dat corona niet meer de belangrijkste factor is waar werkgevers in Nederland rekening mee moeten houden. Maar dat wil niet zeggen dat alle problemen wat betreft personeel opgelost zijn. Ook 2023 zal een pittig jaar worden voor het MKB. Waar moet je als werkgever rekening mee houden? Wij zetten de 5 belangrijkste factoren voor je op een rij.

1. Flinke stijging personeelskosten

Zoals bekend gaat het minimumloon in 2023 flink omhoog en veel Cao’s zullen ook een loonsverhoging opnemen. Daarnaast hebben we allemaal te maken met de stijgende kosten van levensonderhoud. Dat zal jouw personeel stimuleren om ook zelf om salarisverhoging te vragen.

Tip: benut de belastingvrije vergoedingen

In 2023 kan je jouw werknemers wel meer belastingvrij vergoeden. Zo stijgt de belastingvrije reiskostenvergoeding naar € 0,21 en ook de thuiswerkvergoeding stijgt naar € 2,13. Bovendien kan je jouw werknemers meer bonussen of andere extra’s uitkeren doordat er meer ruimte in de WKR komt.

Extra tip: pas het contract aan

Heb jij medewerkers die je graag wil behouden, maar die nog een contract voor bepaalde tijd hebben? Bied ze dan een contract voor onbepaalde tijd aan. Niet alleen voelt je werknemer zich gewaardeerd en zal hij minder snel om zich heen gaan kijken, het kan je op jaarbasis ook nog eens duizenden euro’s besparen!

2. Krapte op de markt

Bijna iedere werkgever heeft er mee te maken: moeite om aan voldoende goed personeel te komen. De verwachting is dat deze krapte op de arbeidsmarkt voorlopig zal blijven bestaan. Dat brengt veel werkgevers in het MKB in een lastige positie. Grote bedrijven en recruiters hebben vaak meer middelen om personeel met aantrekkelijke voorwaarden binnen te halen. Kleinere ondernemers kunnen daar nauwelijks tegenop met de toch al stijgende personeelskosten.

Tip: denk aan ZZP-ers!

Naast het zoeken naar personeel via de ‘reguliere’ wegen, kan het interessant zijn om te kijken of je enkele ZZP-ers in dienst kan nemen. De overheid bouwt namelijk de voordelen voor zelfstandigen steeds verder af, dus wie weet kan je iemand met een mooi aanbod over de streep trekken om weer in loondienst te komen?

3. Meer uitval van personeel

Alsof de krappe arbeidsmarkt nog niet lastig genoeg is, krijgen we ook steeds meer te maken met uitval van personeel. Niet alleen de nasleep van de coronapandemie zorgt nog steeds voor ziekteverzuim, door de toegenomen werkdruk krijgen ook steeds meer werknemers psychische klachten. Dat resulteert vaak in langdurig verzuim met als gevolg nóg meer werkdruk voor de andere werknemers. Ook het inzetten van personeel met weinig ervaring of slechte begeleiding van nieuwe werknemers zorgt voor meer ongelukken, meer werkdruk en meer ontevredenheid.

Tip: investeer in je werknemers

Voor veel werkgevers wordt het een kunst om je onderneming draaiend te houden. Investeer daarom in de gezondheid van je werknemers. Vraag hen wat er nodig is om de balans tussen privé en werk te behouden, stimuleer werkplezier en kijk of je wat extra’s kan doen om je mensen te behouden, bijvoorbeeld door de WKR te benutten.

4. Minder compensatie

Nu de coronapandemie op zijn retour is, moeten veel bedrijven het weer zonder overheidssteun doen. Ook moeten ondernemers sinds 1 oktober 2022 starten met het aflossen van de schulden die ontstaan zijn. De totale schuld moet binnen 5 jaar afgelost zijn. Dit betekent voor veel ondernemers in het MKB een zware dobber de komende tijd.

Tip: maak gebruik van soepele voorwaarden

Lukt het niet om jouw belastingschuld per maand en binnen 5 jaar af te betalen? Dan kan je, onder bepaalde voorwaarden, een versoepelde betalingsregeling aanvragen. De Belastingdienst biedt drie opties, elke optie mag je één keer aanvragen:

  • Een betaalpauze van maximaal 6 maanden
  • Per kwartaal betalen in plaats van per maand
  • In 7 jaar afbetalen in plaats van 5 jaar (alleen als je schuld hoger is dan € 10.000)

5. Personeelsmanagement is van belang

De overheid erkent het belang van het opleiden en omscholen van werknemers om de economie draaiende te houden. Daarom wordt bijvoorbeeld in 2023 het STAP-budget uitgebreid. Ook in jouw onderneming zou scholing, doorgroei en het managen van personeel een belangrijk onderdeel moeten zijn. Kijk goed naar je huidige team en bepaal welke functies en vaardigheden je de komende jaren nodig zal hebben.

Tip: verbreed je blik

Door mensen met (nog) niet de gewenste ervaring en opleidingsniveau aan te nemen, kan je gebruik maken van het Lage Inkomensvoordeel (max € 1242 per medewerker per jaar). Het voordeel gecombineerd met de STAP subsidie van de medewerker, kan ervoor zorgen dat je binnen een jaar wel capabele mensen hebt zonder daar teveel kosten op gemaakt te hebben.

Conclusie: denk strategisch!

Veel ondernemers zijn te druk met de dag van vandaag om zich bezig te houden met personeelsmanagement, maar daar liggen juist nu de kansen. Kijk goed naar je huidige team en bepaal welke functies en vaardigheden je de komende jaren nodig zal hebben. Wie kan er doorgroeien en waar zitten de hiaten? Zowel in kennis als in verantwoordelijkheden. Kom je er alleen niet uit? Dan heeft SOX de expertise in huis om jou verder te helpen. Want alleen door nu strategische keuzes te maken, kan jij jouw onderneming laten groeien in 2023 en de daaropvolgende jaren!

Bron: www.ondernemenmetpersoneel.nl